Neurofeedback Pilis - Könnyed fejlődés a Technológia segítségével!
Bejelentkezés egy kattintással!
Mobil +36 30 251 4949
E-mail kapcsolat@neurofeedbackpilis.hu
Neurofeedback     Vélemények     Hirek     Árak     Rólam     Partnerek     Kapcsolat     facebook
Mi a Neurofeedback? | Othmer-ILF módszer | Stressz kezelés - Teljesítmény fokozás | A tréning és annak folyamata | A Neurofeedback története


Othmer-ILF módszer

Mi a Neurofeedback?
Az idegrendszer működése pszichikai folyamatok sokaságát eredményezi, melyek többsége az egyén számára tudattalan marad. A neurofeedback tréning során ezt az agyi aktivitást rögzítjük és tesszük láthatóvá a páciens számára annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait. A neurofeedback: • fejleszti az agyi funkciókat és az önszabályozás képességét, • javítja az általános kognitív és pszichofizikai képességeket, • mindezt biztonságos, non-invazív módszerrel éri el, • amely bizonyítottan hatékony a gyermekek, serdülők és felnőttek esetében is, • ezáltal az életet megnehezítő...

Olvasson tovább!
Az elmúlt 30 évben az Othmer házaspár és kutató kollégái egy olyan módszertant dolgoztak ki, amelyet jelenleg az egyik leghatékonyabb neurofeedback kezelési eljárásnak gondolnak világszerte. A kutatók a meglévő protokollokból kiindulva a feedback paramétereket úgy optimalizálták, hogy folyamatosan beépítették a kezelésük alatt állók adatait és kezelésre való reagálást is.

Az ILF:
A párhuzamos hardware és software fejlesztés eredményeképpen az új fejlesztésű készülék képes olyan EEG jelek feldolgozására is, amelyeket eddig „lassan” változó. DC potenciáloknak” neveztek, és amelyet mi Infra Alacsony Frekvenciának (Infra-Low-Frequency = ILF) továbbiakban ILF-nek hívunk
A kutatások során az Infra Alacsony Frekvencián (ILF) történő visszajelzések hatékonysága kiemelkedőnek bizonyult. A szoftver egyik fő működési modulja is ezeket a jeleket dolgozza fel. A “jutalmazási” és “gátlási” frekvenciák ebben a programban másképpen értelmezendők, és mást is jelentenek a klasszikus frekvenciasávos kezeléseknél használtakhoz képest. Az 17 elektródák és a feedback jel közötti transzformáció és átvitel egy különleges fejlesztői megoldás (amely az EEGInfo saját klinikáin és kutatói létesítményeiben végzett szakemberek munkáján alapszik), ami által még erőteljesebb klinikai hatás érhető el. Az ILF modulban ennélfogva nincsen szükség külön manuálisan beállítható műtermék (vagy artefaktum) szűrésre, és nincsen szükség külön %-ban meghatározott jutalmazási küszöbök kézi vezérlésére. A klinikus feladata a logaritmikus skálán mozgó jutalmazási frekvencia optimalizálása, a többi változót a gép automatikusan kalkulálja. (Fontos itt megjegyezni, hogy a szoftver a nagyon alacsony frekvenciájú hullámokat sem jeleníti meg grafikusan, mivel erre egy ún. felül áteresztő szűrő (high-pass filter) algoritmus került beépítésre.

Az Othmer-módszer az ILF mellett három, egyenként is hatékony terápiás megközelítés összeolvasztásából épül fel:

1. Amplitúdó tréning
Bár mindenkinek saját, jellegzetes agyhullám aktivitása van, vannak olyan EEG-jelek, melyek jelenléte meghatározott tünetekre, működésbeli eltérésekre utalnak, gyakran azokkal együtt járnak. Például a figyelemzavarral (ADD) élő embereknél jellemző eltérésként találunk az egyes hullámtartományokból kinyerhető jelek amplitúdójának arányában (TBR- Theta-Beta Ratio, vagy magas High-Beta).
A módszer neurofeedback logikája abból a megfigyelésből származik, hogy egy adott mentális állapot (például a figyelem) egy bizonyos agyműködési aktivitással társul (figyelem során kifejezettebb a béta aktivitás). Az amplitúdó tréning célja, hogy megtanítsa a klienst hogy bizonyos frekvenciatartományú agyhullámaiból (EEG) többet, vagy kevesebbet (vagyis kisebb, vagy nagyobb amplitúdóban) termeljen (innen ered az amplitúdó tréning elnevezés). A neurofeedback kezelések során az egyének úgy tanulják meg szabályozni saját agyműködésüket, hogy pozitív, megerősítő, vagy éppen büntető jellegű visszajelzéseket kapnak. Ezáltal az agyi aktivitást a terapeuta által meghatározott irányba tudják tréningezni. Az agyhullámok kívánt irányba történő változásait a tréning során vizuális- és/vagy hangjelzésekkel jutalmazzuk, erősítjük meg.
2. SCP Tréning
EEG jelként az SCP egy lassú eseményhez kötött egyenáramú eltolódást jelent (DC potential shift), amely az agykéreg elektromos aktivitásának megváltozását jelöli, és amely néhány század millisecundumtól kezdve néhány másodpercig is eltarthat.
Az SCP neurofeedback egy olyan kondicionáláson alapuló EEG biofeedback eljárást jelent, amely során ezeket a DC potenciálváltozásokat a klinikai kórképtől függően negatív, vagy pozitív irányba próbáljuk eltolni tréningezés által. Ezek a potenciál eltolódások ugyanis létrejöhetnek külső behatások eredményeként, de megtanulható ezek akaratlagos szabályozása is.

Számos tanulmány vizsgálta, hogy ezen potenciál változások hatással vannak az agy egyéb információ feldolgozó folyamataira. A negatív irányú eltolódások feltételezhetően az érintett idegsejt hálózatok ingerlékenységi küszöbének egy alacsonyabb szintjére történő beállítódását jelölik. Ezek az eltolódások egyfajta viselkedéses és mentális készenléti állapot során mennek végbe, és a reakcióidő csökkenésével járnak együtt. A pozitív irányú eltolódások pedig az érintett idegsejt hálózatok ingerlékenységi küszöbének egy magasabb szintjére történő beállítódását jelölik, ami a reakcióidő csökkenésével jár együtt.
Amennyiben az SCP negatív irányú eltolódása következik be, azt CNV-nek, vagyis esetleges negatív irányú eltérésnek nevezik, amely a készenléti figyelmi és viselkedési állapottal van összefüggésben, és amely a prefrontális kéreg thalamo-kortikális-striatális idegsejthálózatai működésének a függvénye. A kezelések következtében a CNV növekedése az ADHD-s tünetek csökkenésével jár együtt.
3. Bipoláris Tréning
Számos empirikus tanulmány bizonyítja, hogy az agy számára azon visszajelzések, amelyek agyi régiók közötti együttműködésről szolgáltatnak információt, sokkal hatékonyabbak, mint egy-egy agyterület közvetlen működésére vonatkozó feedbackek. Az Othmer-módszeren alapuló kezelések jelentős részében bipoláris felhelyezésekkel dolgozunk


A Neuroamp® készülék és a Cygnet® szoftver (illetve egyes szoftver kiegészítők) európai (EC Medical Class IIa) és USA-beli (FDA Medical Class II) orvosi tanúsítvánnyal egyaránt rendelkezik!
Megjegyzés az orvostechnikai eszközként való elismertetéshez: mára kétségtelenné vált, hogy az ILF alapú neurofeedback rendkívül hatékony eljárás, amelynek az orvosi eszköztárban van a helye. Az Európai Unióban a Neuroamp® készüléket és Cygnet® szoftvert olyan orvostechnikai eszközként ismerik el, amely „alkalmas arra, hogy a központi idegrendszer tréningezésével fejlessze a hozzá tartozó önszabályozó mechanizmusokat”.
A Cygnet®-hez számos gyönyörű megjelenésű és szórakoztató feedback játék is elérhető. A kezelési protokollok algoritmusainak kifejlesztésénél, valamint az EEG erősítő megalkotásánál a gyártók mindvégig törekedtek arra, hogy beépítsék a legújabb IT megoldásokat. Ennek eredményeként egy minden eddiginél kifinomultabb jelfeldolgozásra alkalmas eszközt alkottak meg, és olyan multidimenzionális feedback programokat hoztak létre, amelyek egyedülállóak a neurofeedback nemzetközi és hazai piacán.

Klinikai szemlélet
Legyen szó akár szoftver, hardver vagy klinikai protokoll fejlesztéséről, az EEGinfo kutatói és fejlesztői kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a kezelés ne jelentsen kockázatot a kezelésben részesülő számára, és a pácienst ne terhelje tartós, kellemetlen mellékhatás.
A szakmai működés támogatására az eddig kialakított klinikai protokollokat útmutató foglalja össze, amely a kezelési eredmények felhasználásával folyamatosan frissül, és elérhető tréner vagy felhasználó számára.

Továbbiak:
 • Mi a Neurofeedback?
 • Othmer-ILF módszer
 • Stressz kezelés - Teljesítmény fokozás
 • A tréning és annak folyamata
 • A Neurofeedback története


 • Célom, hogy minél több embernek segíthessek, minél többen szabaduljanak meg saját elméjük ketrecétől, és érezzék meg az agy szabadságát, nyugalmát, tökéletességét, egy olyan világot, amiről álmodnak, gyermekek és felnőttek egyaránt!

  Főoldal | Oldaltérkép | Neurofeedback | Vélemények | Hirek | Árak | Rólam | Partnerek | Kapcsolat | facebook
  Adatvédelmi Nyilatkozat | Jogi Nyilatkozat

  Neurofeedback Pilis | www.neurofeedbackpilis.hu | neurofeedbackpilis@gmail.com
  Neurofeedback Pilis | Minden jog fenntartva! ©